L’all, un antibiòtic

L’all és una planta molt utilitzada en cuina i medicina per les seves propietats farmacològiques. Estudis recents han demostrat que alguns elements de l’all són capaços d’inhibir el creixement de bacteris i fongs, el que els fa una opció útil per a la prevenció de les malalties infeccioses. La seva principal substància activa és l’al·licina, que és un compost amb sofre responsable del seu característic olor i que mostra activitat antimicrobiana.

Al·licina

Objectius

  • Conèixer aspectes bàsics de microbiologia i cultiu de microorganismes sobre plaques de Petri.
  • Demostrar l’efecte antimicrobià de components de l’all sobre bacteris presents a la pell.

Material

  • Placa de Petri amb medi de cultiu
  • Tub Eppendorf
  • Nansa de sembra
  • Encenedor Bunsen
  • Bastonets de cotó
  • Tisores
  • Pinces
  • Placa calefactora
  • All (Allium sativum)
  • Patata (Solanum tuberosum)
  • Pastanaga (Daucus carota)

Procediment

  1. Entre tres i cinc dies abans de la pràctica, en una placa de Petri amb medi de cultiu, situa el dit índex en un extrem de la placa i arrossega’l per tota la superfície fent un moviment en zig-zag tal com es mostra a la imatge. En la mesura del possible, evita fer pressió amb el dit, ja que el medi de cultiu es romp amb facilitat.
  1. Retola la placa i incuba a temperatura ambient de 3 a 5 dies.
  2. Posa 0,5 ml d’aigua en un tub Eppendorf.
  3. Identifica les colònies de l’espècie Micrococcus luteus. Les colònies d’aquest bacteri es caracteritzen per ser de color groc intens i, vistes al microscopi òptic, presenten morfologia coccoide i agrupament en sarcina (tètrades).
  4. Agafa una colònia de M. luteus amb una nansa de sembra prèviament esterilitzada i introdueix-la en el tub Eppendorf amb aigua.

Sabies que…

Una forma fàcil d’eliminar els microorganismes d’un objecte és aplicant calor. Acosta la nansa de sembra a una flama fins que estigui roenta. Abans d’agafar la mostra, assegura’t que s’hagi refredat.

  1. Agita la mescla fins a obtenir una solució homogènia.

Identifica les colònies de Micrococcus luteus.

Pren una colònia amb una nansa de sembra estèril.

Dilueix la mostra en un tub Eppendorf.

  1. Aboca la solució en una placa de Petri amb medi de cultiu. Utilitza un bastonet de cotó per estendre la mostra homogèniament per tota la placa.
  2. Retira la cutícula d’un gra d’all i trosseja’l amb l’ajuda d’unes tisores. Neteja les tisores i repeteix el procés amb un tros de patata i un de pastanaga.
  3. Separa una porció d’all i encalenteix-lo en la placa calefactora per comprovar si l’efecte antimicrobià de l’all es manté després d’haver-lo cuit.
  4. Divideix la placa de Petri en quatre parts iguals i posa un aliment diferent en el centre de cada sector.
  5. Incuba a temperatura ambient durant 3-5 dies.
  6. Observa si al voltant de cada una de les mostres s’ha produït o no creixement bacterià. Registra els valors en una taula.

Inocula el bacteri en una placa d’agar.

Estén la mostra homogèniament per tota la placa.

Diposita les mostres de diferents aliments i incuba a temperatura ambient.

Observa si es forma un halo d’inhibició de creixement bacterià.


Elaboració d’hipòtesis

A1. Omple la taula indicant el resultat que esperes obtenir en cada un dels casos. Seguidament, escriu una explicació que justifiqui la predicció que acabes de realitzar.

MostraResultat esperatJustificació
All
All cuit
Patata
Pastanaga

Resultats i discussió

A2. Registra els valors observats després d’incubar la placa. Indica si es forma un halo d’inhibició de creixement bacterià i proposa arguments per donar justificació als resultats obtinguts. Finalment, fes una marca en aquells aliments que presenten activitat antimicrobiana (AA).

MostraResultat observatJustificacióAA
All
All cuit
Patata
Pastanaga

A3. A la vista dels resultats, quin aliment proposaries com a recurs per a l’obtenció d’un nou antibiòtic? Explica per què és tan important trobar noves substàncies amb activitat antimicrobiana.