L’epidermis de la ceba és una fina pel·lícula que recobreix cada una de les capes que conformen el seu bulb. És ideal per estudiar les formes de les cèl·lules, per la qual cosa és comú que formi part de les primeres pràctiques de laboratori de l’assignatura de biologia. Això és pel fet que les cèl·lules de l’epidermis de la ceba són semblants a les cèl·lules humanes: ambdues són cèl·lules eucariotes, és a dir, posseeixen nucli diferenciat. No obstant això, a les cèl·lules de la ceba trobem estructures que són exclusives de les cèl·lules vegetals, com la paret cel·lular, absent a les cèl·lules humanes.
Objectius
- Realitzar una preparació microscòpica.
- Familiaritzar-se amb l’ús del microscopi òptic.
- Observar cèl·lules eucariotes vegetals: la seva forma i les seves parts.
Material i reactius
- Paper de filtre
- Portaobjectes i cobreobjectes
- Ceba (Allium cepa)
- Bisturí o tisores
- Pinces
- Placa de Petri
- Blau de metilè
- Comptagotes
- Vas de precipitats
- Microscopi òptic
Procediment
- Posa un paper de filtre damunt la taula i prepara tot el material necessari. Comprova que el portaobjectes estigui ben net. Si és necessari, fes servir aigua i sabó per netejar-lo. Després asseca’l amb un tros de paper.
- Utilitzant el bisturí o unes tisores, talla un tros d’epidermis de la ceba d’aproximadament 1 cm2 i situa’l damunt el portaobjectes. Ajuda’t amb les pinces de dissecció per tal que quedi ben pla. Evita la superposició de capes, ja que en cas que n’hi hagués, la visió no seria bona.
- Col·loca el portaobjectes damunt una placa de Petri. Afegeix unes gotes de colorant blau de metilè sobre l’epidermis de la ceba. Aquest colorant és molt intens, vigila de no posar massa. Deixa’l actuar durant 3 minuts.
- Decanta el colorant sobrant sobre la placa de Petri. Aclareix la mostra amb l’ajuda d’una pipeta Pasteur i aigua destil·lada (si no treus una part del colorant, al microscopi ho veuràs tot blau fosc i no es podrà identificar res). Repeteix fins que la mostra quedi d’un color blau cel molt suau. Eixuga el líquid sobrant amb un poc de paper de filtre.
- Posa una gota d’aigua sobre la mostra i, amb molta cura, situa el cobreobjectes sobre la preparació prement una mica amb les pinces per treure l’aigua sobrant i vigilant que no quedin bombolles d’aire. Ves alerta amb el cobreobjectes, ja que és molt delicat i es trenca amb facilitat.
- Observa la preparació al microscopi. Recorda que sempre es comença per l’objectiu més petit i a l’hora d’enfocar sempre s’ha de fer de baix a dalt.
Activitats
A1. Enfoca la mostra tres vegades (una amb cada objectiu). Una vegada hagis enfocat la mostra, omple la taula contestant a les següents qüestions:
- Dibuixa el que veus al microscopi (també pots fer una foto).
- Posa al costat de cada dibuix els augments amb els quals has fet l’observació. Recorda que per calcular els augments totals has de multiplicar els augments de l’ocular i els de l’objectiu.
- Assenyala al dibuix el nucli, el citoplasma i la paret cel·lular.
- Explica en detall el que has observat (forma de les cèl·lules, parts que s’han tenyit…).
Dibuix o imatge | Augments totals | Explicació |
---|---|---|
A2. Quina funció té el colorant?
A3. Per què no s’observen els altres components de les cèl·lules?
A4. Explica com t’ha anat aquesta observació i els problemes que t’han sorgit durant la realització de la pràctica.