GenèTiCA forense

L’empremta d’ADN o empremta genètica és una tècnica que permet la identificació d’individus, a partir de l’anàlisi del seu ADN. Aquest ADN es pot aïllar de mostres de sang, pell, cabell, semen o qualsevol altre teixit i, per mitjà de tècniques determinades, observar-lo en forma de bandes, que són diferents per a cada individu. És com identificar cada persona pel codi de barres del seu ADN.

L’anàlisi d’empremtes genètiques és una eina molt útil per establir la innocència o la culpabilitat de criminals sospitosos, per a la identificació de víctimes, la determinació de paternitats o per estudiar l’ADN de restes prehistòriques humanes.

Presentació del cas pràctic

Un grup d’investigadors de la policia científica es disposa a investigar l’escena d’un crim. Hi ha un cadàver que, a causa del seu avançat estat de descomposició, resulta impossible d’identificar i hauran d’analitzar el seu material genètic.

Els tècnics agafen mostres de diferents teixits per dur al laboratori. Una vegada processats els resultats, es compararan amb la base de dades que té la policia amb familiars de persones desaparegudes a fi de poder establir la seva identitat.

Part 1. Anàlisi de la mostra d’ADN

Els tècnics de laboratori realitzen una PCR per amplificar l’ADN d’una de les mostres de l’escena del crim. El fragment que han amplificat conté 2 000 parells de bases (pb).

Una vegada amplificat el fragment d’ADN, procedeixen amb la digestió enzimàtica utilitzant els enzims de restricció EcoRI i HindIII. Els investigadors preparen 4 tubs diferents tal com s’indica a continuació:

  1. Patró: mostra amb seqüències de nucleòtids de longitud coneguda. S’utilitza el marcador comercial “DNAmark™ 100bp Ladder” que conté fragments de 1 500 pb, 1 000 pb, 900 pb, 800 pb, etc.
  2. HindIII: conté el fragment d’ADN amplificat de 2 000 pb i l’enzim de restricció HindIII.
  3. EcoRI: conté el fragment d’ADN amplificat de 2 000 pb i l’enzim de restricció EcoRI.
  4. HindIII + EcoRI: conté el fragment d’ADN amplificat de 2 000 pb i els enzims de restricció HindIII i EcoRI.

Després de fer la digestió enzimàtica, les mostres es posen en un gel d’agarosa i es realitza una electroforesi.

Tasca 1

Clica el botó per obrir l’enllaç a la tasca.

A la part superior de la pàgina trobaràs representat el fragment d’ADN de 2 000 pb de l’escena del crim així com els punts de tall (dianes) dels enzims de restricció HindIII (gris) i EcoRI (vermell).

⚠️ Advertència

Si tornes a carregar la pàgina, la mostra canvia; no ho facis a no ser que vulguis tornar a començar el teu treball.

L’objectiu d’aquesta primera part de la tasca consisteix en representar el gel d’electroforesi que obtindran els investigadors després de la fer la digestió amb els enzims de restricció. Per fer-ho, observa amb atenció la ubicació dels punts de tall dels enzims de restricció i calcula’n, tant el nombre, com la longitud dels fragments resultants.

Trasllada aquesta informació al gel d’electroforesi. Clica damunt de cada banda i desplaça-la al lloc que li correspon. Una vegada hagis acabat, fes una captura de pantalla i aferra-la al teu document.

A1. Realitza una captura de pantalla del gel d’electroforesi. La captura de pantalla també ha d’incloure el fragment d’ADN.

A2. Respon a les qüestions.

  • Per què abans de l’electroforesi s’ha realitzat una PCR?
  • Quina funció realitzen els enzims de restricció?
  • Què passaria si els investigadors oblidessin posar el marcador (patró)?

Part 2. Identificació del cadàver

La policia compta amb una base de dades que conté la informació genètica de totes aquelles persones que han denunciat la desaparició d’un familiar.

El nom intern d’aquest fitxer informàtic és “INT-FENIX” i, segons dades del ministeri, actualment té més de 7 730 perfils genètics registrats. Segons aquest mateix informe, durant el darrer any (2021) s’han identificat un total de 128 cadàvers gràcies a aquest sistema.

Tasca 2

Accedeix a la base de dades policial clicant el botó que es mostra a continuació.

La base de dades de la policia està protegida per evitar accessos no desitjats. Per poder accedir, primer de tot has d’introduir la contrasenya d’accés. Damunt l’escriptori que dóna accés a l’ordinador es pot llegir la següent anotació:

“en cas d’Accident de Trànsit, telefoneu a la Guàrdia Civil”

Quan hagis aconseguit accés a la base de dades podràs començar la teva recerca. Troba una empremta genètica a la base de dades de familiars que coincideixi amb la de l’escena del crim. Per establir la relació utilitza únicament la mostra que conté l’enzim de restricció HindIII de la tasca 1.

❗️ Important

Trobar coincidències a la base de dades no és un procés fàcil. Repeteix la recerca les vegades que siguin necessàries fins a trobar un perfil compatible amb els resultats de la investigació.

A3. Fes una captura de pantalla de l’empremta genètica que coincideix amb la mostra del cadàver. Inclou també el codi d’identificació del familiar i la seva foto identificativa.

A4. Redacta un informe policial donant arguments científics de per què consideres que hi ha una relació de parentiu entre aquesta persona i la de l’escena del crim.