Pangea

L’any 1912, Alfred Wegener va fer pública la que pot ser la idea que més impacte ha causat al camp de la geologia: la deriva continental. Wegener defensava que els continents es mouen com vaixells a la deriva i que en el passat tots ells estaven junts formant un supercontinent anomenat Pangea.

Com professional de la ciència, Wegener va aportar un seguit de proves per demostrar la validesa de la seva teoria. Aquestes proves eren de tipus geogràfiques, geològiques, paleoclimàtiques i paleontològiques.

Què tal se’t donen els trencaclosques? Per fer aquesta activitat hauràs de reconstruir la forma dels continents fins a arribar al moment al qual els continents es trobaven units formant Pangea. Per completar l’activitat hauràs de fer ús de les mateixes proves que va presentar Wegener.

Als requadres que tens a continuació trobaràs informació d’algunes de les proves que va utilitzar Wegener per demostrar la seva famosa teoria. Llegeix-los amb atenció, ja que et seran de gran ajuda per poder dur a terme correctament la tasca.

Proves de la deriva continental

Glossopteris

Les falgueres Glossopteris tenien llavors molt pesades que no es podien moure pel vent ni pels corrents marins. S’han trobat fòssils a tots els continents del sud: Austràlia, Antàrtida, Índia, Àfrica i Amèrica del Sud.

Mesosaurus

El Mesosaurus era un rèptil que vivia a aigües dolces o salobres i que tenia extremitats per nedar, però no podia recórrer grans distàncies. Probablement, no hauria tengut la capacitat de nedar a través d’una massa d’aigua tan gran com l’oceà Atlàntic.

Cynognathus

Cynognathus era un rèptil terrestre semblant a un mamífer que va viure a principis del Triàsic. Era tan gran com un llop actual. Els seus fòssils només es troben a Àfrica i Amèrica del Sud. Com a espècie terrestre, no hauria estat capaç de migrar a través de l’Atlàntic.

Lystrosaurus

El Lystrosaurus era un altre rèptil terrestre semblant a un mamífer. Va viure durant el període Permià i va ser dominant a principis del Triàsic. La seva anatomia suggereix que aquests animals difícilment podien nedar.

Vegetació europea

Fa uns 300 milions d’anys, va proliferar una comunitat única de plantes coneguda com la flora europea. Els fòssils d’aquestes plantes es troben a Europa i altres zones boreals.

Cadenes muntanyoses

Cadenes muntanyoses que tenen un mateix origen i tipus de roques.

Granits

Formacions geològiques amb roques del mateix tipus i la mateixa edat (2 000 milions d’anys). S’ha comprovat que aquestes roques no tenen continuïtat a l’oceà.

Til·lites

Es representen de color blanc les àrees a on s’han trobat sediments d’antigues glaciacions (til·lites). Observant les marques de l’erosió que el glacial deixa al seu pas, es pot saber la direcció del seu moviment. Les fletxes de color blau indiquen la direcció de moviment del glacial.  


Desenvolupament de la tasca

Abans de començar a fer aquesta activitat, contesta les qüestions següents:

  1. L’Antàrtida es troba permanentment amb una capa de gel. No obstant això, s’han trobat fòssils d’antics arbres incrustats en les roques. Com explicaries això?
  2. L’Himàlaia és la serralada que conté les muntanyes més altes de tot el planeta. Els científics han trobat fòssils d’animals marins, fins i tot als cims més alts. Quina explicació donaries a aquest fet?

Clica el botó superior per accedir a la tasca interactiva.

❗️ Important

A la part superior de la tasca, trobaràs una caixa desplegable amb diferents opcions (continents, proves paleontològiques, etc.). La tasca està dividida en apartats que s’han de contestar seguint l’ordre establert. No seleccionis cap altra prova fins a haver contestat totes les qüestions de cada apartat.

Forma dels continents

Selecciona continents en el menú desplegable i respon a les qüestions.

  1. Uneix les costes d’Amèrica del sud i Àfrica. Què observes?
  2. Intenta encaixar la resta de continents evitant, en la mesura del possible, que aquests se superposin. Una vegada hagis acabat, fes una captura de pantalla i adjunta-la al teu document.
  3. Reflexiona sobre a on has situat els continents i a on es troben en l’actualitat. Creus que un moviment en aquesta direcció és realista? Explica-ho.
  4. Si Wegener t’hagués presentat un mapa com el que has realitzat sense cap altra prova, hauries cregut la seva teoria? Explica-ho.

Registre fòssil

Per contestar aquest apartat, selecciona proves paleontològiques del menú desplegable.

  1. Utilitza la llegenda que tens al principi d’aquesta activitat. En quins continents s’han trobat restes de Lystrosaurus?
  2. Per què els fòssils de Lystrosaurus són considerats una prova del moviment dels continents? Per respondre, ajuda’t de la informació de la llegenda.
  3. Els fòssils de Glossopteris, Mesosaurus i Cynognathus, també són una prova que hi va haver un moment en el qual els continents varen romandre junts durant un temps. Explica per què.
  4. Utilitza la informació del registre fòssil per encaixar els continents. Realitza una captura de pantalla i adjunta-la al document.

Registre geològic

Selecciona proves geològiques en el menú desplegable.

  1. Comprova si els continents, tal com els havies encaixat, també ho fan utilitzant el registre geològic. Si no és així, acaba de fer els ajustos necessaris perquè tots dos coincideixin. Fes una captura de pantalla i aferra-la al teu document.
  2. Argumenta per què la ubicació de les cadenes muntanyoses i l’edat de les roques són proves de la deriva continental.

Registre climàtic

Selecciona proves paleoclimàtiques en el menú desplegable.

  1. Es representen de color blanc les àrees a on s’han trobat sediments d’antigues glaciacions. Indica en quins continents s’han trobat.
  2. Creus que actualment es poden trobar glacials en aquests continents. Explica-ho.
  3. Analitza la direcció de les marques de l’erosió. Quin patró de moviment segueixen? Quin continent dels actuals es trobava al pol sud a l’època de Pangea? Per què?
  4. Realitza una captura de pantalla per aferrar-la al teu document.

Conclusions

  1. Si Wegener t’hagués presentat totes aquestes proves, hauries cregut la seva teoria. Explica-ho.