Els protoctists

El regne dels protoctists és un grup molt divers en el que s’inclouen organismes molt diferents. Tots ells, però, es caracteritzen per ser molt senzills i estar formats per cèl·lules eucariotes. Els organismes que tenen nutrició heteròtrofa reben el nom de protozous, i són unicel·lulars tot i que alguns viuen en colònies (cèl·lules unides les unes a les altres però independents entre si).

Una forma de classificar els protozous és segons la forma que tenen de desplaçar-se. Aquesta pot ser mitjançant pseudòpodes, cilis o flagels.

Pseudòpodes

Les amebes (Amoeba) es mouen i s’alimenten utilitzant unes estructures anomenades pseudòpodes. El desplaçament el realitzen canviant la seva forma, estenent-se cap a la direcció que volen desplaçar-se i retraient-se pel costat contrari.

Cilis

Els paramecis (Paramecium) són organismes microscòpics ciliats que es poden trobar freqüentment en aigües dolces amb abundant matèria orgànica. Presenten cilis (estructures fines i curtes semblants a pèls) que recobreixen tota la superfície. Es desplacen de forma ràpida i rectilínia.

Flagels

Presenten flagels, unes estructures allargades (generalment una o dues) que utilitzen per a la seva locomoció. Són difícils d’observar degut als seus moviments ràpids.

Quan les condicions del medi són adverses, com per exemple durant una dessecació, s’envolten d’una coberta protectora i redueixen al mínim la seva activitat vital formant un cist.

Objectius

L’objectiu principal de la pràctica és aprendre a observar al microscopi òptic microorganismes in vivo. Un altre dels objectius, és reconèixer i classificar els protozous més freqüents presents a l’aigua dolça amb matèria orgànica en descomposició.

Material

  • Cristal·litzador
  • Fullaraca seca, terra, branques…
  • Comptagotes o pipeta Pasteur
  • Portaobjectes i cobreobjectes
  • Microscopi òptic
  • Indicador de pH vermell neutre

Procediment

A. Cultiu de protozous

  1. Col·loca dins un cristal·litzador fullaraca seca, un poc de terra, petites branques…
  2. Afegeix aigua dolça fins a omplir la meitat del recipient. És important no utilitzar aigua de l’aixeta, ja que aquesta conté clor que mata els microorganismes.
  3. Deixar el cultiu a l’aire durant dues setmanes sense exposar-lo al Sol directament.

B. Observació al microscopi òptic

  1. Amb una pipeta Pasteur, agafa una mostra del cultiu. Pren mostres de diferents parts: zona superficial, en contacte amb les fulles, del fons, etc.
  2. Posa una gota al centre del portaobjectes i cobreix-la amb un cobreobjectes.
  1. Observa la mostra in vivo a diferents augments i descriu els moviments dels diferents microorganismes.

Sabies que…

Diposita una gota de vermell neutre en un dels extrems del cobreobjectes i, per l’altre extrem, absorbeix amb paper de filtre. Podràs comprovar com els protozous es tenyeixen de vermell i continuen movent-se.

  1. Dibuixa o fotografia els protozous observats. Utilitza diferents augments per poder observar-los en detall.
  2. Identifica els principals protozous que has observat utilitzant el document adjunt i classifica’ls segons el tipus de locomoció que presenten.

Resultats i activitats

A1. Identifica i classifica els protozous que has observat al microscopi. Per a cada imatge has d’indicar: augments totals, tipus de locomoció que presenta (flagels, pseudòpodes o cilis) i identificar el gènere del protozou utilitzant el document adjunt.

Dibuix o imatgeAugments totalsTipus de locomocióGènere








A2. Respon a les qüestions següents.

  1. Abans de fer el cultiu, a on estaven els protozous? En quin estat es trobaven?
  2. A l’hora de fer el cultiu, per què no fem servir aigua de l’aixeta?
  3. Quin tipus de cèl·lula podem observar, eucariota o procariota? Explica com ho has sabut.
  4. Quins són els protozous que has observat amb més freqüència? I els que menys?
  5. Cerca en què consisteix el procés de reproducció sexual dels protozous anomenat conjugació.